Villa Ares - Polens historie


Efter kommunismens fald i 1989 og landets indtrædelse i EU i 2004 er Polen blevet attraktivt turistmål - ikke mindst for danskere.

Det er stadigvæk relativt billigt at være turist i Polen og tilbudene er mange. Historiske byer overalt, badeferie i nord eller ved søerne i øst, ski- og vandreferie i bjergene i syd.

Polen ca. 7 gange så stort som Danmark med omkring 39 mil. indbyggere, hvilket giver en befolkningstæthed svarende til den danske.

Polens historie indledes i det 10. århundrede, da Piast-familien, som regerede området, besejrede og forenede flere slaviske stammer. I 966 modtog Polen kristendommen fra Tjekkiet.

Navnet Polen stammer fra folkegruppen polerne, der dyrkede jorden - pole. De boede i Warta dalen, der efterfølgende kom til at hedde Storpolen. Deres høvdinge tilhørte Piast dynastiet - en legendarisk forfader - og boede i borgen Gniezno.

I 1569 indgik Polen og Litauen Lublinunionen og dannede "Republikken af to Nationer".

"Republikken" (egentlig "Samvældet"), som delvis dækkede arealet i det nuværende Polen, Litauen, Letland, Estland, Hviderusland, Ukraine (delvist), Rumænien (delvist) og Rusland (delvist), blev delt mellem sine naboer - Rusland, Preussen og Østrig i 1772, 1793 og til sidst i 1795 (Polens tre delinger), da Polen forsvandt fra det europæiske kort som stat. Polen genvandt sin frihed den 11. november 1918. Den 1. september 1939 angreb Tyskland landet, hjulpet af sovjetiske tropper den 17. september 1939 som følge af Ribbentrop-Molotov pagten (underskrevet af Tyskland og Sovjetunionen den 23. august 1939).

Med dette var delingen af Polen mellem Tyskland og Sovjetunionen fuldbyrdet. Det polske territorium var under krigen besat af Sovjetunionen og Tyskland frem til 1941, da Tyskland angreb Sovjetunionen, og tyskerne erobrede hele det polske territorium fra Sovjet.

Hitlers regime slog ekstra hårdt til mod den polske civilbefolkning. De tyske nazister myrdede over 6 millioner polske statsborgere, hvoraf over halvdelen var jøder. Hertil kom materielle ødelæggelser, hvor blandt andet Warszawa blev jævnet med jorden. Mange af de tyske udryddelses- og arbejdslejre, som nazisternes ofre blev transporteret til, blev opført på polsk jord under den tyske okkupation.

Sovjet undertrykte ligeledes den polske befolkning, hvor massemordet på polske officerer i Katyn-massakren er et grusomt eksempel. Sovjet sendte også hundredetusindvis af polakker til arbejdslejre i Sibirien og andre steder som f.eks. Kazakhstan.

Republikken blev genoprettet efter krigen, men som følge af sovjetisk-britisk-amerikanske aftaler blev landegrænserne ændret vestover, og Polen blev gjort til et kommunistdiktatur, i praksis styret fra Sovjetunionen.

I 1980'erne tilkæmpede polakkerne sig større selvstændighed via den første frie fagforening Solidaritet under ledelse af Lech Wałęsa, noget som efterfølgende førte til, at Polen som første kommunistland bag jerntæppet indførte frie valg og dermed brød med det kommunistiske styre i 1989. Polens politiske ambitioner ledte til NATO-medlemskab i 1999 og EU-medlemskab i 2004.


 
Panel title

© 2018 villaares

Antal besøg: 8319

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,35326504707336sekunder