Alberte & Danijela - Nedbrydning af stivelse ved hjælp af amylase
Fakta
Stivelse er et kulhydrat der består af rigtig mange glukosemolekyler i lange kæder, og det udgør langt størstedelen af kulhydraterne i vores kost. Amylase er et enzym som kan spalte stivelse til maltose, som kun består af to glukosemolekyler. I fordøjelsessystemet starter spaltningen af stivelse allerede i munden hvor spytkirtlerne udskiller spytamylase. Øverst i tyndtarmen tilføres endvidere bugspytamylase fra bugspytkirtlen.

Formål
I dette forsøg undersøges nedbrydningen af stivelse ved hjælp af amylase. I forsøget påvises spaltningen af stivelse via et farveskift. Det gør man ved at tilføre jod som binder til stivelses­moleky­lerne og farver dem blå. Når stivelsen nedbrydes til mindre enheder, slipper jodato­merne, så væskens blålige skær forsvinder. I stedet for bliver væsken gullig pga. de frigjorte jod-ioner. Det er dette farveskift og hastigheden heraf som bruges som udtryk for amylaseaktivi­teten og dermed spaltningen af stivelse.

Materiale
   - Bægerglas med ca. 100 mL 0,5 % forklistret stivelsesopløsning. (En fælles opløsning laves     ved at opblande 5 gram stivelse i kogende vand og fortynde til en liter).

·        - Reagensglas med 5 % jod-jod-kaliumopløsning (Lugols reagens).

·        - Lille bægerglas med industriel amylase (AMG-300).

·       -  Lille bægerglas til opsamling af spytamylase.

·        - 5 reagensglas i stativ + et tomt stativ.

·        - 10 mL måleglas, spatel til omrøring, 2 engangspipetter, vandfast tusch, mærkater og ur.

    

       Fremgangsmåde

      1. Hver gruppe indsamler de nævnte materialer

      2. En person fra hver gruppe opsamler ca. 2-3 ml. spyt i at lille bægerglas, evt. ved at tygge på en elastik. Spyttet fortyndes med ca. 4 ml. vand og omrøres grundigt.

      3. 2 reagens glas nummereres. 

      4. Ved hjælp af 10 mL måleglas tilsættes til alle forsøgsglas 5 mL 0,5 % stivelseopløsning.

5. Tilsæt 2 dråber jod-jod-kalium med engangspipette til hvert glas og omrør med spatel. Notér farvereaktionen og hold øje med om farven skifter i glas nr. 1 (kontrol = blindprøve). Spatlen skylles omhyggeligt inden I fortsætter. 
 6. Tilsæt 0.5 ml. spytamylase til glas 2 og omrør med spatel. Tag omhyggeligt tid på hvor lang tid der går før væsken bliver klar med svagt blåligt skær. Farvereak­tionen iagttages bedst ved at holde glasset op mod et hvidt papir sammen med glas 1.  

Konkulsion 
Ved forsøget sker der det at at man har to væsker, der er stivelse, og det kan man se ved, at de er blå. Når man så spytter i den ene, nedbryder man stivelse ved hjælp af amylase, og det kan man se ved at væsken mister den blå farve.  


 

 

 
Panel title
Antal besøg: 84

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,64595413208008sekunder